De erfenis van 1947: Boekvoorstelling + panelgesprek

Wednesday 01 March 2023, 19:45 to 22:45
Locatie: huis van de Mens, Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel

Brussels School of Governance, de August Vermeylenkring Watermaal-Bosvoorde en Jongsocialisten Brussel nodigen u op woensdag 1 maart uit voor de boekvoorstelling van "De erfenis van 1947" door Yannis Skalli-Housseini en prof.dr. Luk Van Langenhove.

Het boek vertelt het verhaal van 1947, een vergeten scharnierjaar waarin zich een wereldordening kristalliseerde die gedurende decennia onze wereldpolitiek zou bepalen, maar die vandaag op haar laatste benen loopt.

De auteurs gaan, na een korte introductie, in gesprek met een breed panel uit de politieke, academische en journalistieke wereld over de impact van 1947 op de hedendaagse internationale betrekkingen en de toekomst van de toen ontstane wereldordening.

Planning

19u45 : Verwelkoming
20u00: Introductie door Yannis Skalli-Housseini en prof.dr. Luk van Langenhove
20u30- 21u30: Panelgesprek met experts
21u30- 22u00 : Vragen uit het publiek

Sprekers

  • Kathleen Van Brempt (Vooruit):Voormalig staatssecretaris en Vlaams minister Kathleen Van Brempt is momenteel Europees Parlementslid, voorzitter van de Bijzondere commissie over Covid-19 en lid van de commissie Internationale Handel.
  • Dr. Mathieu Blondeel (Vrije Universiteit Amsterdam):Dr. Blondeel voert voornamelijk onderzoek naar én geeft als assistent-professor les over de geopolitiek van energie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zo analyseert hij momenteel de impact van de Russische oorlog in Oekraïne op Europese en wereldwijde energiemarkten en de gevolgen voor klimaatbeleid op regionaal en internationaal niveau.
  • Catherine Vuylsteke: Catherine Vuylsteke is journalist, auteur, filmmaker en sinoloog. Vuylsteke schrijft als freelance journalist onder meer voor Knack en De Standaard over internationale thema's.

Auteurs

  • Yannis Skalli-Housseini (VUB) is FWO-doctoraatsonderzoeker verbonden aan het departement Geschiedenis van de VUB.
  • Prof.dr. Luk Van Langenhove is als hoogleraar verbonden aan de Brussels School of Governance van de VUB.